Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.

Bir Çölyaklının Corona Covid-19 Mücadelesi

Bir Çölyaklının Corona Covid-19 Mücadelesi

Bir Çölyaklının  Corona Covid-19 Mücadelesi
Bir Çölyaklının  Corona Covid-19 Mücadelesi Ali Demir
Bu içerik 1800 kez okundu.

Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak, vücut savunma sisteminin glutene karşı gösterdiği hassasiyet olarak tanımlanabilir. İnce bağırsağın iç yapısı, bir havluya benzetilebilir. Havludakine benzer şekilde girintiler ve çıkıntılardan oluşan ince bağırsak yüzeyi, çölyak hastalarında düzleşmeye başlar. Bu da besinlerin emiliminde azalmaya yol açar. Vücut savunma sistemi ise bu durumu sindirim problemleri, şişkinlik, ciltte bozulmalar, halsizlik, adet düzensizlikleri gibi belirtilerle ifade eder.

Çölyak hastalığında gluteni kesmek, bilinen tek tedavi yöntemidir.

CORONA COVID-19, farklı kişileri farklı şekillerde etkilemektedir. Enfekte kişilerin çoğu, hafif ila orta düzeyde semptomlar geliştirmekte ve hastaneye kaldırılmadan iyileşmektedir.

En yaygın semptomlar:

ateş

kuru öksürük

yorgunluk

daha seyrek görülen semptomlar:

ağrı ve sızı

boğaz ağrısı

ishal

konjunktivit

baş ağrısı

tat alma veya koku duyusunun kaybı

ciltte döküntü ya da el veya ayak parmaklarında renk değişimi

Ciddi semptomlar:

solunum güçlüğü veya nefes darlığı

göğüs ağrısı veya göğüste baskı

konuşma veya hareket kaybı

Ciddi semptomlar gösteriyorsanız derhal tıbbi yardım alın. Doktorunuzu veya sağlık tesisini ziyaret etmeden önce mutlaka telefonla arayın.

Uşak'ta Çölyaklı 15 aile maalesef corono-19 testi pozitif çıkıp bu süreçte yaşadıklarını bizlerle paylaştılar genelde yaşananlar vücüt direncine göre değişse de yaşanan sorunlar bir birine benzer şekilde seyretmekte.

Covıt-19 şüphem aşırı derecede bel, sırt ve eklem ağrısı ile başladı, sonrası burun tıkanıklığı ile davam etti sırt ağrıları şiddetlenince test yaptırdım. Testim pozitif çıktı nezleye benzeyen burun tıkanıklığı 3-4 gün devam etti ailecek evde kendimizi karantinaya alarak, ilaçlara başladık. Akabinde tat ve koku kaybım, şişkinlik, gaz sorunlarım, vücudumda titremeler oluyordu, ilaçlarla aşırı bulantı başlayınca doktoruma şikayetlerimi söyledim o kadar ilacı midem kaldıramamıştı, doktorum midemi koruyucu  mide ilacı verdi, bu ilacı kullanmaya başladım. İlaç midemi biraz rahatlattı çölyak hastası da olduğum için iyi beslenmem gerektiğini ve diyetimden dolayı oluşan vitamin eksikliklerini tamamlamayı ve doktorumun önerdiği turşu suyu ve sarımsak tüketiyorum,ama halsizlik, yorgunluk, terleme 15-20 gün boyunca devam etti şükürler Olsun ki şuan negatife döndüm.

Bir diğer çölyaklı ailemiz ise 6 aylık bebeği olan üç çocuklu bir annemiz altı aylık bebeğinin şikayetlerini söyleyemediği için acı acı bağırdığını eşi ve diğer iki çocuğu ile birlikte  bel, sırt ve çok şiddetli baş ağrısı şikayetleri ile aile hekimlerine gittiklerini bebeklerinin sürekli burnunu kaşıdığını gözlerinin kıpkırmızı olduğunu doktorlarına anlatınca doktorunun Corona - 19 virüs tahlili yaptıklarını ve hepsinin pozitif çıktığını belirterek ilaç tedavisine başladıklarını  bebeğimi emzirdiğim için sadece ağrı kesici aldığını diğer ilaçları kullanmadığını ifade ederek bebeğinin de ağrı kesici şurubu alınca rahatladığını ilacın etkisi geçtikten 20 dk sonra tekrar çığlık çığlığa ağrıdan bağırdığını halsizlik, terleme, uyku hali devam ettiğini ifade ederek, çocuklarımla ilgilenecek halim yok ağrı kesici ilaçlarla biraz rahatladım. Moralini yüksek tutmak kendini iyi hissettiren olayları düşünmek bu süreçte en büyük destekçimiz. İnsanlara, maskesiz dışarı çıkmayalım mesafeye dikkat ederek hem kendimizi hem çevremizi korumak için öncelikle hijyen kurallarına uyalım sözlerini ağlayarak ifade edişi işin ciddiyetini bir kez daha vurgulamamız gerektiğini düşünmeden geçemiyoruz, bu ailemizde bal, sirke ve limon karışımını ailecek içtiklerini ve bu karışımın boğazlarını rahatlattığını ifade ederek  diğer iki çocuklarının ilaç almadan geçirdiğini, bebeğinin çığlıklarından çektiği ağrının  ne kadar dayanılmaz olduğu ve eşimle diğer iki çocuğumun eklem ağrıları ve halsizliğimizin tarifi mümkün değil, çölyaklı oluşum bu virüsü yenebilir miyim endişesi hep düşündüğüm ve üç çocuğum için bu virüsü yenmeliyim diye gayretim sonucu corono-19 virüsü ile mücadeleyi ben kazandım sözleriyle çölyak ailesi olarak sevincimiz tarifsiz. Toplum olarak sevdiklerimize şimdi mesafe koymazsak daha büyük acılar kaçınılmaz olarak  yaşanacak. Lütfen maske mesafe ve hijyen kurallarına uyarak virüsü hep birlikte yenelim.

 

Uşak Çölyak Pku Elele Derneği Başkanı

Ömre AYDIN

 

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon