Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
Yasaklarla Dolu Hayat
Ömre AYDIN

Yasaklarla Dolu Hayat

Bu içerik 1472 kez okundu.
Reklam

Evet yasaklarla dolu bir hayat benim için başlamış oldu.Ne benim ne de çevremdeki kişilerin çölyak ve gulutensiz diyet hakkında bir bilgileri yoktu.Çölyak buğdaygillere karşı alerjisi olan kişilere verilen gulutensiz diyet,çölyakın belirtileri kişi bünyesine göre farklılık gösterebilen bir buğday alerjisi olup ,buğday,arpa,çavdarın yasak olduğu bir rahatsızlıktır.

 

Belirtileri ise:karın ağrısı, ishal,,kabızlık,, kusma,,agız içi yaralar,,vücutta kuru kaşıntı,,ekzema,,çocuklarda boy kısalığı,,vücutta gelişim yetersizliği,karaciğer fonksiyonlarının yüksekliği, vücuda önden bakıldığında şiş bir karın olarak gözlemleriz.Kan tahlilinde Çölyak %80 oranında çıktığında endeskopi kacınılmaz bir gerçek olup kesin tanı endeskopiden sonra verilir.Çölyaklı kişinin,ailesi ve çevresi bu konuda bilinçlendirilmesi çölyaklı kişinin sağlığı acısından zorunludur.

 

Çevredeki kişilerce sadece ekmek yememek olarak düşünülen diyet aslında baharatından tutun da,çerezine kadar gulutenle işlenmiş şekilde karşımıza çıkan ve her aldığımız gıdayı,dışarda yediğimiz her lokmayı sorgulamamız gerektiği gerçeğiyle yaşamlarımızı daha da zor hale getirmektedir.Burada pilava katılan şehriye,tahta kaşıkla karıştırılan gulutenli çorba,bazen çevremizdeki kişilerin irmiğin bile gulutensiz oldugunu düşünmeden köfte içersine katıp hayır ekmek galata unu yok demeleri veya kişilerin bir lokmadan bir şey olmaz ısrarları hayatımızı zorlaştırmakta olup zaten yiyemediğimiz sıcak bir simit veya bir bisküvi bizler için buruk bir yaşam haline gelmektedir.

    Burada küçücük çocukların gencecik anne babaların burukluğu vardır.Çocuklarımız yiyip içince bizler mutlu oluruz ya işte en büyük sorun burada başlamakta her il ve her ilçede her markette gulutensiz ürünler bulunmamakta şiparişle farklı illerden getirtilmekte olup fiyatlarının çok pahalı olması aile bütcesini zorlamakta zaten zor olan diyetin maddi boyutları ailelerin ve diyet eden kişinin psikolojisini olumsuz etkilemektedir.

   Bu aileler bu kişiler restoran,,pastane,,kafeye gitmemeyi tercih ederler çünkü orada yiye bileçekleri gulutensiz veya düşük proteinli gıdalar yoktur.Onun için ailelerin sosyal aktivitelerden uzak bir hayatı vardır o çocukların sosyalleşmesi gerçeği göz ardı edilip aileler kendi çabalarıyla yaş günü kutlar veya okullardaki beslenme saatlerinde çocuğunu eve getirir.

   Müslüman bir ülkede yaşadığımız halde bazı aileler okullarda dağıtılan hayırları sevmediğini belirtir çünkü onun çocuğu o krekeri o keki yiyemeyecektir.gulutensiz ithal 210 gr. krekerin fiyatı 24.90 Tl..Farklı bir marka 38.75 TL. arasında değişmektedir.bu sadece gulutensiz gıdada bir örnek, makarna çikolata kaliteli unun fiyatı da dudak uçuklatan boyutlarda olup aile bütçesini zorlamaktadır.

  Ben burada okul kantinlerinden bir simit,,sıcak bir tost bir kafede kızarmıs patates gulutenli olmadığı halde o yağın içersinde sigara böreği ve unlu bir ürün kızartıldığı için çapraz bulaşmadan dolayı yenilemeyen patates kızartması üniversite öğrencilerimizin burukluğunu yansıtmaktadır.

  Çölyakta olsa,Pku luda olsa bu aileler geleceğimizin teminatı çocuklarımız hepimizin toplum olarak bilinçlenip sağlık sorunu yaşayan bu gençlerimize destek olmayı görev bilinmeliyiz.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon