Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
Yanı Kararası
Veteriner Ali Yavuz

Yanı Kararası

Bu içerik 1217 kez okundu.
Reklam

  Merhaba bu yazımızda bizlerin ve hayvanların ortak bir sorunundan bahsedeceğim.

  Bilindiği üzere Banaz coğrafi konumu ile geçit bölgesi çeşitli vakaların görülme olasılığı diğer il ve ilçelere nazaran biraz daha fazladır. Bugünlerde halkımızın gündemini ele geçiren Öksüz Susuz,Güllüçam köylerinde görülen ve ekonomik kayıplara neden olan YANIKARA (GAZLI GANGREN) hastalığından bahsedeceğim.

  Hastalık sığırlara özgü bir hastalık olmasına rağmen  koyun keçilerde de gözlemleniyor.ihbari mecburi hastalık kapsamında değildir . Hastlalık İnsanlara geçmez. Etken Clostridium chauvei  Belirtileri yüksek ateş( 40-41°C), hasta hayvanın boyun, göğüs kafesi ve but üzerinde oluşan ağrılı çıtırtılı şişlikler ile başlar ve ir müddet sonra şişlikteki ağrılar kaybolur, halsizlik, diş gıcırdatma,sinirsel sendromlar, solunum depresyonu, kalp yetmezliği ve ani ölümdür.Bulaşma enfekte dışların bulaştığı yem (ot,saman,dane yem,hazır yem vs.) ya da açık yaralardan hastalığın etkenin bulaşması yolu ile olur. Yetiştiricilimizin dikkat etmesi gereken hususlar ilk öce aşılama işlemlerini Veteriner Hekimine yaptırması, bozulmuş ,kokmuş,küflenmiş gıdaları hayvanlarına vermemesi açık yaraları olan hayvanlarının yara bakımını yaptırması, ve aşısız hayvanlarını meralarda otlatmaması yeterli bir önlemdir. Hastalığın seyri çok hızlı seyrettiği için tedavide başarı şansı çok düşük ve ölüm %98 dir. Hasta olan hayvanların kesimi yasak ve etlerinin tüketilmesi sakıncalıdır.Hastalıklı hayvan etleri koyu kırmızı- siyahımsı alacalı bir görünümdedir şikin olmayan bölgerde kokuşma geç oluşur, şişkinliğin olduğu bölgenin etleri ise gazdan dolayı süngerimsi bir yapıdadır ve çok kötü kokar. Hastalıktan dolayı ölen hayvanlar yakılarak imha edilir. Klorlu dezenfektanlar ile bölge dezenfekte edilir.

 Hastalığın zoonoz olmamasından dolayı içiniz rahat olsun ve hastalıktan etkilenen yetiştiricilerimize geçmiş olsun. Sevgi ile kalın

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon