Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
Nafaka Davaları
AV.Fatma URAL

Nafaka Davaları

Bu içerik 761 kez okundu.
Reklam

Nafaka: Medeni kanunumuzda belirtilen, genellikle yokluk veyahut zorluk içinde bulunan kimseye kanunda belirtilen kişiler tarafından verilmesi gerekli maddi yardım olarak tanımlamak mümkündür.

Nafaka Çeşitleri: Yoksulluk Nafakası, Tedbir Nafakası, İştirak Nafakası, Yardım Nafakası

1-TEDBİR NAFAKASI

Boşanma davasının açılmasından davanın sonuçlanıncaya kadar yani dava süresince kişiyi koruyan bir nafakadır. Hangi eşin maddi anlamda ihtiyacı varsa  o eş için hakim tarafından ödenmesine karar verilen nafaka çeşididir. Kadın yararına hüküm edilebileceği gibi erkek içinde hüküm edilebilmektedir. Bu nafakaya hüküm edilirken tarafların kusur oranına bakılmaz.

2-YOKSULLUK NAFAKASI

Boşanma davası sonucu ile birlikte ihtiyaç duyulan eş lehine diğer eş tarafından ödenmesine hüküm edilen ödemedir. Bu nafakaya karar verilebilmesi için kusur oranına bakılır. Nafaka bağlanacak eşin daha az kusurlu olması gerekmektedir. Kusur oranı aldatma vb. kriterlere göre belirlenmektedir. Eğer tarafların maddi durumlarında bir değişiklik olursa miras kalması, iflas gibi taraflar  dava açarak bu nafaka yükümlülüğünden kurtulabilmektedir.

3-İŞTİRAK NAFAKASI

Boşanma davasında verilen boşanma kararı ile müşterek çocuğun velayeti kendisine bırakılmayan eşin, velayet bırakılan eşe müşterek çocuğun bakımı, eğitimi gibi giderleri için ödenmesi gereken para olarak tarif edilmektedir. Bu nafaka çocuk 18 yaşına dolduruncaya kadar devam etmektedir.

4-YARDIM NAFAKASI

Medeni kanunda yardım edilmediği takdirde yoksulluğa düşecek yakın akrabaların geçinmesi için gerekli olan maddi yardımdır. Dava açılması ve aile mahkemesi hakiminin bu konuda hüküm kurması gerekmektedir.18 yaşını doldurmuş üniversite eğitimine devam eden ergin çocuk içinde bu nafakaya hüküm edilebilir. Üniversite eğitimine başlamamış ancak üniversite için hazırlık kursuna giden öğrenci içinde Yargıtay kararlarında belirtildiği üzere nafaka hüküm edilebilir.

NAFAKA MİKTARI NASIL BELİRLENİR:

Nafaka miktarı boşanma davasına bakan hakimin takdir yetkisindedir. Hakim nafaka miktarını belirlerken tarafların ve müşterek çocukların sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarını göz önünde tutar. Bu durumda kişilerin aylık kazancı, çocukların gider durumları dikkate alınır.

NAFAKANIN ARTIRILMASI

Eğer boşanma davasının sonucunda kararda her yıl belli bir oranda artacağı belirlenmedi ise mevcut nafaka miktarının değiştirilmesi için tekrar dava açmak gerekmektedir. Nafakanın artırılması için mevcut nafakanın artık kişinin asgari ihtiyaçlarını karşılamadığı ortaya konulmalıdır.

NAFAKANIN ÖDENMEMESİ DURUMUNDA NE YAPILMALIDIR?

Nafakanın ödenmemesi durumunda İcra ve İflas Kanun’nun 344 maddesine göre 3(ÜÇ) aya kadar tazyik hapsi uygulanabilir.

 Nafakayı ödemeyen borçlu nafakanın kaldırılması veya azaltılması için dava açabilir. Verilen  tazyik hapsi bu davalarının sonuçlanmasının sonuna kadar ertelenebilir . Ayrıca nafaka kişinin hayatını idame ettirmesi için zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için verildiği için eğer borçlunun birden fazla borcu var ise ilk sıradan ödeme yapılır. En çok sorulan soru olduğu için şunu belirtmek isterim birikmiş nafaka diğer borçlar gibidir. Aylık  nafakadan farklı olarak.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon