Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
İşçinin Haklı Nedenle Derhal Fesih Hakkı Halleri Nelerdir?
AV.Fatma URAL

İşçinin Haklı Nedenle Derhal Fesih Hakkı Halleri Nelerdir?

Bu içerik 1468 kez okundu.
Reklam

İşçinin derhal fesih halleri:Tarafların iş sözleşmesini herhangi bir ihbar süresi verilmesine gerek kalmadan, ihbar süresi verilmediğinden dolayı daha sonra  ihbar süresini  dava konusu yapılamayacak hallerdir.

Bunlar;

1-Sağlık Nedenleri

  • İşin, işçinin sağlığı için tehlikeli olması: İşçinin hastalığını öğrendiği anda eğer işin gereği,sağlığını olumsuz etkiliyorsa işçi  iş sözleşmesini derhal fesih edebilir.
  • İşveren ya da başka bir işçinin bulaşıcı hastalığa yakalanması durumunda da işçi yine iş sözleşmesini hemen fesih edebilir.

2-Ahlak ve İyi  Niyet Kurallarına Uymayan Haller ve benzerleri

  • İşverenin işçiyi yanıltması: İşveren işçiyi  işe alırken iş koşullarının daha iyi olduğu ya da ücretin daha fazla olduğu konusunda işçiyi yanılmış  ise, işçi derhal fesih hakkını kullanabilir.
  • İşverenin ,işçinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi veya işçiyi çeşitli yollar ile taciz etmesi  hallinde işçi iş sözleşmesini derhal feshedebilir.
  • İşçinin diğer işçinin cinsel tacizine uğraması: İşverenin normal şartlarda işçilerinin güvenliğini sağlaması gerekmektedir. Eğer kişi, iş yerinde diğer işçinin tacizine uğradıysa iş veren üzerine düşen görevi yapmadığı için işçi sözleşmeyi derhal  fesih edebilir.
  • İşverenin ücreti ödememesi  durumunda da işçi derhal fesih hakkını

kullanabilir.

3-ZORLAYICI NEDENLER

İşyerinde çalışmayı engelleyici  durumların ortaya çıkması durumunda bir haftalık süre ile işçi ve işveren arasındaki sözleşme askıya alınır.Eğer bir hafta sonunda hâlâ işyerinde çalışamayacak durumdaysa işçi iş sözleşmesini fesih edebilir.

                        Haklı Nedenle Fesih Hakkının Kullanma Süresi

Yukarıda saydığımız sebeplerden ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan sebeplerle  fesih hakkı, olayın öğrenilmesinden itibaren 6 iş günü ve  her halde 1 yıl geçmekle sözleşmeyi derhal fesih etme sona erer.

-Sağlık nedenleri ve zorlayıcı  nedenlerle yapılan  fesihlerde bu süre uygulanmaz.Her zaman bu sebeplere dayanarak işçi, iş sözleşmesini fesih edebilir.

 AV.FATMA URAL

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon