Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.

Sigarayı Bırakmak İstiyorum Ama Ya Kilo Alırsam?

Sigarayı Bırakmak İstiyorum Ama Ya Kilo Alırsam?

Sigarayı Bırakmak İstiyorum Ama Ya Kilo Alırsam?
Sigarayı Bırakmak İstiyorum Ama Ya Kilo Alırsam? Ali Demir
Bu içerik 1603 kez okundu.

Medical Park Uşak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aslınur ULUSOY önemli bilgiler veriyor.

“Günümüz toplumunun yetişkin bireylerinin yaklaşık  % 30 u sigara kullanmakta ve bu oran her geçen gün giderek artmakta. Bir diğer yandan ise birçok kişi bu alışkanlıktan kurtulmak düşüncesinde olup bir türlü düşünceyi eyleme geçiremektedir. Bu fikrin eyleme geçmeyişinin ardındaki en büyük bahanelerden bir de sigara bırakma sonrasında kilo alabileceği düşüncesidir. Sigara bırakıldıktan sonra vücutta oluşan nikotin yoksunluğu strese ve iştah açıklığına neden olmakta ve beraberinde yüksek kalorili ve aşırı beslenme sonucu kilo alımına neden olmaktadır. Yapılan bir çalışmada ise sigarayı bırakan kişilerin beslenme düzenlerini değiştirmeseler bile bir sene içinde metabolizma değişikliğinden dolayı 3-4 kilo aldıkları tespit edilmiştir. Peki bu durum böyle olmasaydı kararınız değişir miydi? Evet dediğinizi duyar gibiyim. O zaman hemen kilo almaksızın sigarayı bırakmanın mümkün olduğunu belirterek neler yapabileceğinizi anlatmaya başlayayım.

İlk önce sigarayı bırakmanın vücut için yeterince zor ve stresli olduğunu kabul edelim. Bu nedenle de vücudumuzda ekstra strese neden olabilecek düşük kalorili şok diyetlerden ve yoğun egzersizlerden kaçınmalıyız. Bu sert geçişler yerine rutin beslenme düzenimize sağlıklı modifiyeler yapmalıyız. Böylelikle sigarasızlığa vücut daha kolay adapte olur.

Genellikle sigara bırakmanın ardından ağız oyalanması için kişilerin kuruyemiş, çekirdek, cips ve kraker gibi yüksek enerjili gıdalara yöneldiği bilinmektedir. Evet bu fiziksel boşluğun doldurulması kişilerin sigarayı unutmasına destek olmaktadır. Fakat fazla miktarda yüksek enerjili gıdaların tüketilmesi yerine daha düşük kalorili ve yine aynı işlevi yapacak besinlerin tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Örnek vermek gerekirse mevsimine göre salatalık, havuç, çeri domates erik gibi su içeriği yüksek gıdalar olabilir.

 Lif içeriği yüksek gıdalar tüketilmesi kişilerde iştah kontrolü ve uzun süreli tokluk sağlamaktadır. Ayrıca sigara bırakılması sonrasında oluşabilecek kabızlığın da önüne geçer.

Bol su tüketimi de hem mide hacmini doldurmada hem de toksin maddelerden vücudu arındırmada yardımı olmaktadır.

Bir diğer tavsiyem ise sağlıklı beslenme ile birlikte mükemmel bir ikili olan spor yapmayı hayatınıza katmanız olacaktır. Yapılan çalışmalarda spor yapmanın vücuttaki stresi azalttığı kanıtlanmıştır.

Son olarak her zaman profesyonel bir destek almakta fayda vardır diyerek Sağlık Bakanlığı’nca oluşturulan size en yakın sigara bırakma merkezlerine uğramanızı tavsiye ediyorum.

Sigarayı bırakmanın en önemli kısmı karar vermektedir. Siz yeter ki karar verin biz sizin yanınızdayız.”

                                                                                                                                                    Aslınur ULUSOY

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon