Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.

Uşak Medical Park Hastanesi’nden Kalp Damar Cerrahı Doç. Dr. Barış DURUKAN Sitemizde Yazıyor

Uşak Medical Park Hastanesi’nden Kalp Damar Cerrahı Doç. Dr. Barış DURUKAN Sitemizde Yazıyor

Uşak Medical Park Hastanesi’nden Kalp Damar Cerrahı Doç. Dr. Barış DURUKAN Sitemizde Yazıyor
Uşak Medical Park Hastanesi’nden Kalp Damar Cerrahı Doç. Dr. Barış DURUKAN Sitemizde Yazıyor Ali Demir
Bu içerik 2705 kez okundu.

Daha Fazla Makaleye Yazarlar Bölümden Ulaşabilirsiniz

Kolesterol Hapları Gerçekten Gerekli mi?

Merhaba, ben Doç. Dr. A. Barış Durukan. Bundan sonra Banaz Güncel'de sağlık ile ilgili yazılarla sizlerle olmaya çalışacağım. Elimden geldikçe güncel konularda sizleri bilgilendirmeye çalışacağım. Öncelikle kısaca kendimi tanıtmak istiyorum. 1978 yılında Ankara'da doğdum. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İngilizce Tıp'dan 2002 yılında mezun oldum. Hacettepe Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nde ihtisasımı 2009 yılında tamamaladım. 2014 yılında doçent oldum. 1 yıldır da Uşak Medical Park Hastanesi'nde çalışmaktayım. Bu kısa girişten sonra gelelim konumuza...

Kolesterol hapları ile ilgili özellikle Türkiye'de hastalar ve hasta olmayanların kafasının çok karışık olduğunu söylemeliyim. Bunun en büyük sebebi (ki yurtdışında da bu konularda çelişkili fikirler var ama bu kadar popüler kültürde yer almıyor) maalesef hem yazılı, hem görsel basında çok yoğun paylaşımlar ve tartışmalar yapılması. Biz buna bilgi kirliliği diyoruz. Telefonu yada bilgisayarı olan herkes internet üzerinden çeşitli kaynaklara ulaşıp bu konuda okumak, dinlemek istiyor, ama maalesef bunları bilimsel çevrelerden değil de magazin çevrelerinden takip ediyor. Sonuçta da sansasyonel, yanlış ve yönlendirici bilgilere ulaşıyor. İsmini zikretmek istemediğim bir profesör basında sıkça yer almakta ve bu konuda gayribilimsel açıklamalarda bulunmaktadır. Hem yiyip, hem içip, hem sigara kullanıp, hem de spor yapmadan, hastaysa ilaç kullanmadan sağlıklı olmak mümkün değil. Böyle bir dünya maalesef yok. İki enginar yemekle, bir avuç fındıkla falan sağlıklı olunamıyor. Çıkıp da iki besin yenmesin, iki besin yensin vs. deyince popülist bir yaklaşımla çok ünlü olunuyor ve para kazanılıyor maalesef, ama olan hastalara oluyor. Bu zatın İstanbul'da muayenehanesini gece yarısından sonraya kadar çalıştırdığını ve muayene ücretinin 1000 liradan fazla olduğunu biliyor muydunuz? Tabi bu kadar sansasyonel

ve kolaya kaçan bilgiler verilince medyada, hasta yağıyor dükkana!!! Dükkan diyorum çünkü bu bilgileri sunan birisi doktor değil, ancak tüccar olur.

Şöyle bir örnek vereyim; ben bir kalp damar cerrahı olarak sigara içmek kalp damarlarını tıkamaz desem bugün bir, yarın iki, öbür gün üç gazete yada televizyona çıkarım. İki aya Türkiye'nin en konuşulan kişilerinden olurum. Ama sonuç, yanlış bilgi ve hasta zararı. O yüzden diyeceğim şudur ki, siz kendi doktorunuza sorun bu konuları, medyadaki tüccarlara değil.

Konumuza dönecek olursak kolesterol hapları gerçekten gereklidir. Kolesterol yüksekliğinin kalp damarları, şah damarları ve karın ve bacak atardamarlarında damar sertliği yaptığını biliyor idik. Buna ek olarak artık biliyoruz ki, kolesterol yüksekliği sadece beslenme ile ilgili değil. Bazı insanların genettik yatkınlığı oluyor ve düzenli beslenmeye rağmen kolesterol düşmüyor. Burada ara bilgi olarak hatırlatmalıyım, tabiki her kolesterolü yüksek olana ilaç vermiyoruz. Önce beslenme önerileri, eğer buna rağmen düşmezse ilaç veriyoruz. Bilimsel olarak kanıtlanmış gerçek şudur, kalp ve şah damarı darlıklarında kolesterol hapları, hastanın kolesterolü düşük olsa bile, kullanıldığında damar sertliği teşekkülünü yavaşlatmakta, durdurmakta hatta az sayıda hastada da azaltmaktadır. Kullanmaya engel teşkil edecek yan etki ortaya çıkmadığı sürece ömür boyu kullanılması gerekmektedir. Bu tür hastalarda kolesterol hapı kullanılması bilimsel olarak ömür uzatmaktadır. Yani kullananlar, kullanmayanlardan net olarak daha uzun yaşamaktadır. O yüzden kullanması gerekli kişiler eğer medyadaki bilgi kirliliği sebebiyle ilaçlarını kesmişlerse, gidip o şahıslardan çalınan ömürlerinin hesabını sorsunlar. Demem odur ki, doktorunuz ilaç kullanmanızı uygun görüyorsa kullanın. Şunu da söylemeden edemeyeceğim, doktorunuz size kolesterol hapı yazmakla zengin olmuyor, ilaç firmalarından para falan da almıyor.

Bu ilk yazımda umarım sizlere yardımcı olabilmiş, kafanızdaki bazı soru işaretlerini giderebilmişimdir. Sağlıcakla kalın.

Doç. Dr. A. Barış Durukan

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon