Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.

Dünya Diyabet Günü

Dünya Diyabet Günü

Dünya Diyabet Günü
Dünya Diyabet Günü Ali Demir
Bu içerik 900 kez okundu.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü olması sebebi ile Medical Park Uşak Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Selahattin ÇAKIROĞLU önemli bilgiler verdi.

“Diyabet ( şeker hastalığı ) dünyada pandemi halinde yayılmaktadır.2020 yılında hedeflenen değerler bu dönemde ulaşılmıştır. Her Yıl %13.5 oranında diyabet hastası ortaya çıkmaktadır. Bunun %5 tip ı diyabet , %95 tip ıı diyabettir. Daha Çok orta yaş sınıfında görülmektedir. Ancak ömür uzadığı için daha ileri yaşlarda da diyabet sayısı artmaktadır.

Günümüzde tip ıı diyabet çeşitli nedenlerde artış göstermektedir. Bu nedenlerin başında düzeltilebilen nedenler ve düzeltilemeyen nedenler olarak ikiye ayrılır. Düzeltilebilen nedenler hastanın kilosunun ayarlanması, yaşam tarzını değiştirmesi günde en az 30 dk eforlu olarak yürümesi, kolestrol değerlerinin normal sınırlarda tutulması, beslenme de karbonhidratlardan uzak durulması sayılabilir. Düzeltilemeyen nedenler arasında genetik faktörler, geçirilmiş viral enfeksiyonlar ( kabakulak vs. ) pankreasın beta hücrelerinin tahrip olmasıyla ortaya çıkmaktadır.

Diyabetten korunmak için;

Kan şekerinin (açlık 100 mg/dl üzerine çıkmaması, tokluk 126 mg/dl ) üzerine çıkmaması diyabetik cemiyetlerinin önerileri doğrultusunda kan şekeri, kolestroller, tiroid fonksiyon testlerinin mutlak bakılması, gerekirse daha ileri tetkikler yapılması uygundur. Ülkemizde diyabet oldukça yaygındır. Bu Nedenle hem ekonomik hem insan sağlığı üzerinde kötü sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Diyabet hastalarında makro ve mikro komplikasyonlar hızla çoğalmaktadır. Günümüzde Ateroskloratik kalp hastalığı ,böbrek yetmezliği, diyabetik retinopati ve en önemlisi diyabetik ayak ortaya çıkmaktadır. Bu gibi komplikasyonlar insan hayatını tehdit etmektedir.

Bu şartlar altında diyabet cemiyetleri ve sağlık bakanlarının bu konuya eğilmesi uygundur. Koruyucu Tedbirler yanında tıbbı tedavide uygulanması gereklidir.”dedi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon