Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
5 Maddede Anlaşmalı Boşanma
Avukat Didem Akçay

5 Maddede Anlaşmalı Boşanma

Bu içerik 1840 kez okundu.
Reklam

Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli olarak görülmekte olup; anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu yazımızda anlaşmalı boşanmaya ilişkin 5 önemli konudan söz edeceğiz.

1.Mevcut evliliğin anlaşmalı olarak sonlandırılabilmesi için, boşanacak eşlerin en az 1 yıl evli kalmış olması gerekmektedir. Eğer evlilik 1 yıldan az süreli ise, anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi mümkün değildir.

2.Anlaşmalı boşanmak isteyen eşler, evlilik birliğinin sona ermesinden kaynaklı tüm talepler konusunda uzlaşıya varmalıdır. Bu talepler boşanmanın yanı sıra; müşterek çocuk/çocukların velayeti, eş ve çocuk için nafaka, maddi ve manevi tazminat, ziynet eşyası alacağı ve mal paylaşımıdır. Taraflar varsa çocuk/çocukların velayetinin kimde kalacağı, velayeti almayan eşin ise çocukla hangi sıklıkla görüşeceği, evlilik birliği içerisinde kazanılan malların paylaşımın nasıl yapılacağı, boşanma neticesinde maddi-manevi tazminat ve nafaka ödenip ödenmeyeceği, ödenecekse miktarın ne şekilde olacağı gibi konularda uzlaştıklarını bildirmelidirler.

3.Tarafların anlaşmalı boşanabilmeleri için mahkeme tarafından kendilerine bildirilen duruşma günü ve saatinde, hakim huzurunda hazır bulunmaları zorunludur. Bunun sebebi ise mahkeme hakiminin, tarafların boşanma protokolü içeriğinde belirttikleri hususlar hakkında taraflardan teyit alacak olmasıdır.

4.Anlaşmalı boşanma davası açılırken, hazırlanacak olan dava dilekçesi ve taraflarca imza altına alınan protokol ile birlikte; boşanma davalarında yetkili olan Aile Mahkemesi’ne, Aile Mahkemesi bulunmayan yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapılmalıdır.

5.Anlaşmalı boşanma davaları, çekişmeli boşanma davalarına göre oldukça kısa sürmekte olup; ortalama 1-3 ay arasında sonuçlanması muhtemeldir. Anlaşmalı boşanma için avukat tutmak zorunda olmasa da, usulüne uygun bir şekilde tüm prosedürler yerine getirilerek kısa sürede bitirilmesi ve yasal hakların korunabilmesi amacıyla bu konuda bilgi sahibi bir avukat ile boşanma süreci daha hızlı ve sağlıklı yürütülecektir.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
Sevda Yavuz     2017-09-03 Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler Didem hanım...
Sevda Yavuz     2017-09-03 Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler Didem hanım...
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon