Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.

İnme Nedir?

İnme Nedir?

İnme Nedir?
İnme Nedir? Ali Demir
Bu içerik 3494 kez okundu.

Beynin bir bölgesinde kan akımının aniden kesilmesi (iskemik inme -%80) ya da kan damarından kanın dışarı sızması (hemorajik inme- %20) sonucu gelişen beyin hasarıdır. Halk arasında ‘felç’ olarak da bilinir.

İNME BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vücudun bir yarısında uyuşma, güçsüzlük, konuşma ve /veya anlamada  bozulma, görme bozukluğu, dengesizlik, yürüme bozukluğu, baş dönmesi, bulantı-kusma, şiddetli baş ağrısı, bilinç değişiklikleri sık görülen inme belirtileridir.

RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Hastaların çoğu 65 yaş üzerindedir. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, kalp hastalığı, sigara kullanımı, yüksek kolesterol değerleri, karotis (şah damarı) darlıkları, hareketsiz yaşam tarzı risk faktörleri olarak sayılabilir.

TANI NASIL KONUR?

Ani gelişen inme belirti ve bulguları olan hastada yapılan beyin görüntülemesi (BT/MRG) ile tanı konur.

İNME NASIL TEDAVİ EDİLİR?

1: İntravenöz tromboliz:

Beyin damarlarının ani tıkanmasına bağlı gelişen inmelerde bozulan beyin kan akımının hızlı bir şekilde düzeltilmesi gerekmektedir. Tedavide felcin oluştuğu andan itibaren geçen her dakika çok önemlidir. İskemik inmelerde, uygun hastalara ilk 4,5 saat içinde toplar damardan pıhtı eritici ilaç tedavisi (intravenöz trombolitik tedavi) uygulanmaktadır. Bu tedavi ne kadar erken uygulanırsa damarın  açılma şansı da o kadar artmaktadır. İdeali bu tedavinin mümkün olan en kısa süre içerisinde yapılmasıdır.

2: Endovasküler tedaviler:

Beyni besleyen ana damarlar pıhtı ile tıkanmış ise intravenöz tromboliz tedavisi yeterli olmayabilir. Bu durumda ilk 8 saat içerisinde, belirli merkezlerde uygulanan anjio yöntemi ile tıkanan beyin damarı bulunarak, özel cihazlarla pıhtı çıkarma işlemi yapılabilir.

İNMEDEN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

İnmeye sebep olan faktörlerin tespit edilip, düzeltilmesi ve değiştirilebilir risk faktörlerinden korunma ile mümkün olabilir.

Acil inme tedavisi sonrasında, inmenin nedenine yönelik araştırmalar yapılarak nedene yönelik uygun tedavinin uygulanması inme tekrarının önlenmesinde çok önemlidir.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon