Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
Orman Yangınları
Serpil ÖZDEMİR

Orman Yangınları

Bu içerik 1113 kez okundu.
Reklam

Bazıları onlarca yıl bazıları da yüzyıl içinde yetişen ağaçlar yanıp kül oldu.Bir futbol sahasının büyüklüğünü düşünün;
10 yılda, 85 bin futbol sahası kadar ormanlık alanımız yandı, yakıldı, yok oldu..!Bakanlık raporlarına göre orman yangınlarının yarısının sebebi belirlenememiş...
Yangınların;
%42’si Bilinmeyen sebeple.
%34’ü ihmal ve dikkatsizlik.
%12’si yıldırım.
%7’si kasıt.
%5’i kaza sonucu oluşmuş.
2019’un 8 ayında ise 8 bin yangın olmuş.
Sadece ağustos ayında 200’ün üzerinde ormanımız yandı..!!Ciğerlerimiz yanıyor!!!!Nefes alanlarımız yok oluyor!! Peki ama neden? 
BİR ORMAN NEDEN YANAR? Yıldırım düşmesi ve aşırı sıcaklar dışında, orman yangınlarının sebebi %99 insandır!!İhmal ve dikkatsizliktir! Telafuzu zorda olsa ve bazen de kasıttır!! Arazi ve rant mafyasıni bir çoğumuz duymuşuzdur..Sahil bölgesinde yaşayan bir insan olarak söylemeliyim ki! Doğayı hedef alan tasarlanmış bu seri cinayetlere dur demeliyiz!! Deniz gören yerler’ nedense daha çok yanıyor!.
Verilen zararın haddi hesabı yok.Bilinçsizce yapılan orman kesimleri bir yandan, orman yangınları diğer yandan devam ederse ‘cennet vatan’ ne hale gelir, düşünebiliyor musunuz!..Orman mühendisleri; , ‘orman kesimlerini hatalı yapıyorsunuz, yangınlara karşı ormanları yeterince koruyamıyorsunuz’ diye uyarıyor fakat duyan yok! Bilinçsizlik çok! Peki ne yapmalı? Millet olarak tedbirler alınmalı, yağmur ve yağış için ormanlar korunmalı, ağaçlandırma seferberliği yapılmalı.
Elbette doğal sebeplerle ormanlar yanar.
Fakat 22.5 milyon hektar olan orman zenginliğimizin %57’si yangına hassas durumda olduğunu unutmamalı.
Ormanlar daha etkili izlenmeli,
Emniyet ve asayiş güçlerimizin dışında özellikle orman köylüsü, çiftçiler, arıcılar ve avcılar mücadelenin içinde olmalı.
Yangınlara karşı toplum uyarılmalı ve bilinçlendirilmeli. Koruma önlemleri, müdahale planları, söndürme organizasyonları, acil müdahale ekipleri, personel, kara, hava araçları, donanımlar ve teknolojiler açısından güçlendirilmeli.Cezalar mı yetersiz?? Cezalar caydırıcı olmalı.Orman kanunu işlemeli geliştirmeli. Yangının çıkış sebebi, çok tanıdık: Anız yakmak. Yasak olmasına rağmen anız yakmaktan vazgeçmeyenleri nasıl durdurmalı? Toprağın kimyası bozulmuyor mu ? Börtü böcek ölmüyor mu??Birde Haberlerde duyuyorum, can kaybımızın olmaması sevindirici !Bunu duymak İnanin içler acısı!! Can kaybı yok nedemek? Ağacın , bitkinin, kuşun , kamlumbağanın, kelebeģin, karıncanın can taşıdığını ormanların onlarında yaşam alanı olduğunu o beyinlere nasıl anlatacağız? Yanan ülkenin ciğerleridir!
Güzelim ağaçlardır!
İçinde yaşayan canlılardır!Umarım önlemler alınır ve canımızı yakan bu haberlerin önüne geçilir. Ormanda diğer nefes alan canlılarında sayılıp hakettikleri değeri görüp unutulmaması temennisiyle...

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon