Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
Merhaba
Opr. Dr. Kenan Selçuk TUNCAY

Merhaba

Bu içerik 2196 kez okundu.
Reklam

 Merhaba, ben Operatör Doktor Kenan Selçuk Tuncay.Banaz Güncel’de bundan sonra sizlere sağlıkla ilgili konularda elimden geldiğince bilgilendirici yazılar sunacağım. Öncelikle sizlere kısaca kendimi tanıtmak istiyorum. 1981 yılında Uşak’ta doğdum. Aslen de Banaz’lıyım. 1999 yılında Uşak Anadolu Lisesinden mezun olduktan sonra, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2005 yılında mezun olarak mesleğime başladım. Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Bölümünden 2011 yılında uzmanlık eğitimimi tamamladım. Ankara ve Balıkesir illerinde uzman hekim olarak bir süre çalıştıktıktan sonra yaklaşık 9 aydır Uşak Medicalpark Hastanesinde görev yapmaktayım.

Bugünkü yazımda sizlere burun tıkanıklığı sebepleri arasında aslında çok sık görmediğimiz ama önemsenmediği zaman uzun yıllar bizi zor durumda bırakacak bir hastalıktan bahsedeceğim; Burun taşları (Rinolit). Burun taşları burun boşluğunda içeriden veya dışarıdan kaynaklanan bir nidus etrafında minerallerin çökmesiyle oluşan düzensiz yüzeyli sert kitlelerdir. Çok nadir görülen bu hastalığın sıklığı literatürde on binde bir olarak bildirilmiştir. Daha çok otuzlu yaşlardaki bayanlarda görülen bu hastalık her yaşta ortaya çıkabilir. Çocuklarda nidus daha çok dışarıdan gelen yabancı cisimlerden kaynaklanır. Dışarıdan gelen nidus kaynakları genellikle meyve çekirdeği, boncuk, düğme, çakıl taşı ve gaz tampon artıklarıdır. İçeriden oluşan nidus kaynakları ise genellikle diş, burundaki salgılar, kurumuş kan ve kemik parçalarıdır.  Klinik olarak başlıca yakınma burun tıkanıklığı ve burundan kötü kokulu akıntıdır. Bazen uzun yıllar belirti vermeyebilir ve rastlantısal olarak kulak burun boğaz muayenesinde ortaya çıkabilir.

Burun taşları bir süre sessiz seyrettikten sonra şikayetler ortaya çıkabildiği gibi nadiren hiç şikayet oluşturmadan da seyredebilir. En sık görülen şikayetler genellikle tek taraflı uzun süreli burun tıkanıklığı ile burundan tek taraflı kötü kokulu akıntıdır. Baş ağrısı, burun kanaması, koku alamama, burunda kötü koku, burun akıntısı, burun ve yüzde şişlik de görülebilir. Burun taşları nadiren iki taraflı çoğunlukla tek taraflı yerleşimlidirler. Bu hastalığın tanısında fizik muayene ve endoskopik muayene gerekirken hastalığın yaygınlığını tespit edip tedavisini planlamak için de  tomografi gereklidir.

Burun taşlarının tedavisi, boyut ve yerleşimlerine göre lokal veya genel anestezi ile total olarak çıkarılmasını içermektedir. Bu işlem ameliyathane şartlarında endoskopik yani kapalı yöntemle yapılacak bir cerrahi müdahaleyi gerektirir. Sonuç olarak; uzun süreli burun akıntısı ve tıkanıklık şikayeti bulunan hastalarda  tanıda burun taşı da düşünülmelidir.

Değerli okuyucularımızla ilk buluşmamızı sağlayan bu yazı umarım sizleri burun taşları konusunda aydınlatmıştır. Kendinize iyi bakın, sağlıcakla kalın.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon