Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
Kripto para çılgınlığı nereye gidiyor?
Md. Mehmet Efe

Kripto para çılgınlığı nereye gidiyor?

Bu içerik 762 kez okundu.
Reklam

     Farklı isimlerle her   geçen gün  bir yenisi  daha   hayatımıza giriyor. Bitcoin ,Litecoin,Ethereum,Ripple en bilinenleri.  Uzmanların farklı görüşleri olan, kripto paraların hala yasal bir dayanağının olmaması endişe verici  bir durum.  2008 yılında Amerika da mortgage krizinin  daha derinini yaşayacağımız bir döneme  koşarak gidiyoruz.  Çok kolay yoldan zengin olmak reklamları ile özendirilen  ve  garantisi bulunmayan sanal para piyasaları aynı zaman da  türev araçları kullanan fonlar tarafından da,   ilgi görmeye başlayınca  piyasa daha da hareketlendi.

   Çok yakında   Kripto ateşi’ 2018’de start-up ekosistemini de ısıtacak. 5 Türk start-up’ı ilk dijital para arzı (ICO) yoluyla global yatırımcılardan 300 milyon dolar fon toplayacak. Kimi Türkiye de kimi ise mevzuatın daha az önemsendiği Singapur, Vietnam, Malta veya İngiltere’de gerçekleştirecekleri arzlarla küresel yatırımcılardan kaynak toplayacak. Diğer yandan blockchain üzerinden akıllı seyahat platformu sağlayan Further 200 milyon dolara kadar çıkmayı planlarken Bundle Network, yatırımcılarının dünya çapındaki birçok çevrimiçi kripto para borsasında işlem yapmasına imkan sağlayacak sistemiyle 40 milyon dolara kadar fon toplamayı planlıyor.

   Bazı merkez bankası başkanlarının endişe verici açıklamalarla durum hakkında olumsuz görüşleri olsa da   üretmeden zengin olma  ve kolay para çılgınlığının önünde durulmayacak gibi görünüyor.

  Denetimsiz bir şekilde kullanılan bu paralar kayıt dışı ve kara paranın da  ilgi odağında. Kayıt dışı ve kara paranın hayatını kolaylaştıran   bu   paralarla ilgili hükümetler mevzuat ve denetim getirme de   daha da geç   kalırlarsa açacakları yaralar kolay sarılamayacak boyutlara ulaşacaktır.

 Sosyal medyada da sürekli kazançlarından bahsedilerek bu  paralara yatırım  özendirilmekte.

   İşin enerji boyutundan bahsetmiyorum bile. Bu paralar sanal zenginler yaratırken bu paraları üretmek için harcanan enerjinin korkunç boyutları da tartışılmaya başlandı. Bitcoin madenciliği için harcanılan elektrik miktarı 159 ülkenin harcamasından daha fazla.  Bu şekilde sanal para üretimi devam ederse  çok yakında  enerji arzını karşılamak için   doğayı da bitiriyor  konumuna  geleceğimiz kaçınılmaz.  

Mehmet Efe-Bir Bankada Müdür

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon