Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
Endüstri devrimi
Md. Mehmet Efe

Endüstri devrimi

Bu içerik 575 kez okundu.
Reklam

Son günlerde tv seyrederken göğsümüzü kabartan bir olaya şahit olduk.   National Geographic tv de Türkiye’nin çikolata fabrikası isimli bir fabrikamızın tanıtımı vardı. Endüstri 4.0 teknolojisine yakından şahit olma fırsatımız oldu.  Büyük bir emek ve titizlikle, olabilecek en hijyen hali ile bir üretimin ne derece de otomasyon olabileceğine şaşırıp kaldık.  Türkiye’de yapılması ayrıca gururlandırdı.  Yaşadığım güzel duyguların ardından Türkiye’de bütün fabrikaların bu hale gelmesi ve akabinde insana nerede ihtiyaç duyulacak ; işsizlik ne boyuta gelir endişesi sardı. Ama diğer taraftan bu teknolojiye ve global rekabet avantajına kayıtsız kalmamak endişesi. Demek ki neymiş idarecilerimizin bir an önce önlem alması gerekiyor. Bu teknoloji devrimini yakalarken yeni iş sahaları ve eğitim sistemimizi acilen ele almamız gerekiyor. Tek düzen eğitimden çok kişiye  özel terzi gibi öğrencileri yeteneklerine göre ayrıştırıcı ve mesleki  eğitim kazandırıcı eğitim sistemine acilen  geçmemiz gerekiyor. Teknoloji devrimini ithal etmekten çok kendimiz yakalamamız ve kendi göbeğimizi kendimiz kesmemiz gerekiyor.

  Sadece savunma sanayimiz de değil tüm sektörlerde ihracata dönük hedefleri kovalamamız ; gerekiyorsa şirket birleşmeleri  ile  daha güçlü yapılar kurmamız ; daha fazla global Türk şirketi ile sahada  olmamız gerekli.

  Türkiye cari açık ve yüksek faizle yıllarca boğuşarak çok zaman kaybetti.  Varımızı, yokumuzu   ortaya koyup  ; var olma mücadelesi vermemiz gerekiyor. Sömürü olmaktan öte ; gerçekçi ,milli politikalar ortaya koymak ve  gerektiğinde  siyasi değil milli düşünebilmek  gerekiyor.

  Cumhuriyet döneminden beri ilk defa Türkiye’nin büyük düşünebilmeye başladığına ve bir milletin bunu özlediğine tanıklık ediyoruz. Suriye’de yapılan operasyonlarda  kullandığımız leopar tanklarında  Almanya’nın tavrı sonrası  yerli silahlarımıza vermemiz gereken önemin ne kadar  doğru bir politika izlendiğini bir kere daha açıkça ortaya koymaktadır. 

  Millet olarak bize düşen görev herkesin yapabildiği ölçüde büyük düşünmesi ve üretime  dönük çalışmasından  geçiyor. Geçmiş dönemlere bakıldığında  Almanlar ,Japonlar bu devrimleri ve  özveriyi millet olarak göstermiş ve ekonomik devrimlerini  gerçekleştirmişlerdir. Bugüne kadar bir çok konuda  geri kaldık.  Yan sanayi ve montaj sanayisinden çok,  ağır sanayi ve üretime dönük global marka olacak ürünlere yönelmeliyiz.  4.0 endüstri devrimi  bizim için büyük bir fırsat  ve bunu yakalayacak dinamik genç bir nüfusumuz  var.  Genç nüfusumuzun da kendisini  buna göre yetiştirmesi gerekiyor.  Bu endüstri devrimi  tam anlamı ile başladığında 1,8 milyon iş ortadan kalkacak  ,yerine 2,3 milyon farklı meslek doğacak. Yeni doğacak  bu meslek gruplarına yetişmiş personel ihtiyaçları doğacak.  Yeni iş fikirleri ve yeni girişimcilere  hoş geldiniz diyebilmeliyiz.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon