Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
Boşanma Sonrası Çocuklar
Ela Nur AKÇAY

Boşanma Sonrası Çocuklar

Bu içerik 874 kez okundu.
Reklam

Ülkemizde evliliklerin sıklığı kadar boşanmalar da oldukça fazla. Kimi çiftler evlenmeyi hayal ederken kimi aileler boşanmak istiyor. Boşanma süreci oldukça doğal bir durum. Karı koca olarak artık evliliğinizi sürdürememeniz ve ayrılmak istemeniz çok normal. Peki çocuklarınız ne olacak, bu süreçte onlar neler yaşayacak? Bu sorular, boşanma danışmanlığını sürdürdüğüm çoğu ailede cevaplanmamış veya ertelenmiş durumda. Çünkü kişilerde “Çocukken ayrılırsak bir şey anlamaz, ilerde açıklarız, küçük daha hiç etkilenmez…” gibi düşünceler hakim. Gerçekten böyle mi? Evet, çocuk olabilir, boşanma durumunu algılayabilecek veya kavrayabilecek yaşta olmayabilir. Fakat çocuklar da birer yetişkin adayı ve birey. Anne babalarının boşanmalarını, artık aynı evde hep birlikte yaşamayacaklarını, belirli gün ve saatlerde anne veya babasını görebileceğini çocuğunuzun bilmeye hakkı var. Kendi hayatını da ilgilendiren bir karar bu ve bunu bilmek çocuğunuzun en doğal hakkı. Bu durumu her şey tazeyken, boşanma kararı alındığı zamanda çocuğunuzla paylaşmanız, süreci daha da kolaylaştırır. Çocuğunuzun anlayacağı bir dilde, yalın ve anlaşılır şekilde cümleler kurmanız, çocuğunuzun sizi anlaması için önemli olmakla birlikte, sizin de bu süreci daha kolay bir şekilde atlatmanıza yardımcı olacaktır. Belki başka bir eve, şehre taşınacaksınız, çocuğunuzun okulu değişecek, yaşam tarzınız değişecek, çocuğunuzun çevresi ve sizin arkadaş çevreniz değişecek veya tam tersi çocuğunuzu belirli gün ve saatlerde görebileceksiniz.

     Şunu anlamak ve anlamlandırabilmek bu noktada çok önemli: “Siz eşinizle karı koca olarak anlaşamadınız veya bir şeyler ters gitti ve evliliğinizi sonlandırma kararı aldınız. Fakat çocuğunuz/çocuklarınız, boşandıktan sonra aranızda güç savaşına neden olacak etkenler değil. ‘Çocuklar kimdeyse o her zaman bir adım öndedir, çocuklar bende bu yüzden ben ne zaman istersem o zaman seninle görüşürler veya tam tersi hiç görüşemezler…’ şeklindeki düşünceler, boşanma danışmanlığını yaptığım birçok ailede gözlemlediğim şeyler.”

     Her anne -baba, çocukları için kuşkusuz en iyisini ister ve ellerinden gelen her şeyi yapmak için tetiktedir. Boşanma sürecinizde çocuğunuz ne kadar az yıpranırsa ve bu süreci ne kadar kolay atlatırsa sizin için en iyisi bu olacaktır. Bu yüzden karı kocalıktan boşanabilirsiniz, evliliğinizi bitirme kararı almanız çok normal. Fakat anne babalıktan boşanamazsınız. Eğer bu sürecin üstesinden tek başınıza gelemiyor ve çocuklarınızın bu süreci en az hasarla atlatmak istiyorsanız profesyonel bir aile danışmanından yardım almanız yerinde bir karar olacaktır.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon