Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
Öğretmen Öğrencisinin Fotoğrafını Kendi Sosyal Medyasında Paylaşabilir Mi?
AV.Fatma URAL

Öğretmen Öğrencisinin Fotoğrafını Kendi Sosyal Medyasında Paylaşabilir Mi?

Bu içerik 2471 kez okundu.
Reklam

Günümüz teknolojisi kullanımın yaygınlaşması ile her an sosyal medyada paylaşılmaktadır.Ve bu durum ne yazık ki normalleştirilmiştir. Ancak eğer kişinin kendisi dışında bir kişiyi,öğrencisini,hastasını kişiyi kendi sosyal medyasında paylaşıyor ise bu durumda paylaşım yaptığı kişinin bu paylaşıma açık onay vermesi gerekmektedir.

                Bu yazımda  daha çok dikkatimi çeken ve hukukçu olarak beni rahatsız eden konu ise. Öğretmenlerin ders işlenişinde ,öğrenci şarkı söylerken ,öğrenci uyurken bu durumu sosyal medyada paylaşmaları. Öğrencilerinin yaşının küçük olması sebebiyle paylaşım noktasında rıza vermiş olsalar dahi  geçersiz olcağı ve Eğer öğrencinin fotografı videosu  sosyal medya paylaşılacaksa paylaşım amacının ne olduğu, paylaşımın içeriği ayrıntılı olarak veli bilgilendirilerek veliden açık onay alınması gerekmeketedir.Veliden alınan genel bir onayında geçersiz olduğunu ve hukuken  okul idaresini ve öğretmeni korumadığını belirtmem gerekir.Bir kaç örnek olay ile aslında basit gibi görünen bu paylaşımların ne kadar  önemli olduğu ve kişiye sorumluluk yüklediğini belirtmek istiyorum.

                Öğretmen ders anlatırken öğrenci uyuya kalmış.Öğretmen de öğrencinin videosunu çekerek sosyal medyada paylaşım yapmış. Öncelikle böyle bir paylaşıma  bir çocuğun sağlıklı gelişimin düşünenen bir velinin onay vermeyeceği açık olmakla birlikte .Onay verse dahi öğrenmenin birincil görevi  çocuğun psikoljisini ve üstün menfaati düşünmek zorundadır.Bu durum  Kişisel  Verileri Koruma kanuna aykırı olduğu gibi.Bu paylaşımın çocuk için zararlı olduğu açıktır.Akranları arasında dışlanabilir.Yahut ilerleyen aşamalarda bu videonun ona dolaylı yoldan zararı dokunabilir.

                Bazen öğretmenlerimiz iyi niyetli olarak doğum günlerini yahut okulda olan bir etkinliği paylaştığını görmekteyiz.Bu durumda da yukarıda bahsettiğim gibi eğer veli bu paylaşımlar ilgili daha önce bilgilendirilmiş. Ve açık rıza vermiş ise hukuken bir sorun olmamaktadır. Ancak yine  veliden rıza alınmadan paylaşım yapıldı ise bunun  hukuken sonuçlarına hem okul yönetimi hem de ilgili paylaşımı yapan öğretmen bunun sonuçlarına katlanmak zorundadır.

                                    Rıza almadan paylaşım yapmanın sonuçları

                1-5237 sayılı TCK’nın 136. maddesinde “Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme”  suçu olduğu gibi ayrıca 24 mart 2016 tarihinde yürülüğe giren KVKK (Kişisel verileri koruma kanununu)ihlali olduğu için  ilgi kurumca idari para cezası verilebilecektir.

Yazının amacı değerli öğretmenlerimizi korkutmak olmamakla birlikte bu konuda bir bilgi eksikliği olduğunu düşündüğüm için bilgilendirme amacıyla yazımı yazmak istedim. Öğrencilerimiz  bizim için çok değerlidir.Kimsenin onların psikolojisini bozmaya ,gereksiz üzmeye hakkı yoktur. Yapılan paylaşımın hangi niyetle yapıldığının hiç bir önemi yoktur.Öğretmenin paylaşım yaparken  niyetinin iyi ya da kötü olmasının bir önemi .Bellki de çalışkan öğrenciyi onurlandırmak için de  öğrencinin fotografını  paylaşmış olabilir  ne sebeple paylaşılmış olursa olsun ortada hukuken geçerli bir rıza yok ise kanun ihlali vardır.Ve ihlalinin sonucu olarak cezası olacaktır. Suç oluşmuştur. Bu sebeple bu yazımda  öğretmenlerimizin hukuki sonuçlarının  bilincinde olarak paylaşımlarını yapmalarını ve bu paylaşımlarda çocuğun menfaatin daha üstün tutulmasının  gerektiği hususunda bilgilendirmek istedim.

Saygılarımla

Av.Fatma URAL

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon