Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
Şeker Fabrikalarının Özelleştirilmesi
Md. Mehmet Efe

Şeker Fabrikalarının Özelleştirilmesi

Bu içerik 825 kez okundu.
Reklam

Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi halinde Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) tüketiminin artarak, Türk halkının sağlığının bozulacağı endişeleri artarken Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu raporunu kamuoyuna duyurdu.

    Bir kere daha sağlığa zararlı olduğu, obeziteyi arttırdığı ve gelecek nesilleri sağlıksız ve hasta haline getireceği kanıtlanmış oldu. Avrupa’da  ve bir çok ülkede yasak olan nbş neden  ülkemizde tüketilmeye devam edilmektedir.  %15 e varan kota her yıl neden arttırılmaktadır? SGK’nın her yıl sağlık giderleri katlanarak artarken kanser ve şeker hastalığını tetikleyen nbş neden yasaklanmamaktadır?

     Yazının burasına kadar özelleştirilmesin demiyorum ama nbş yasaklansın. Devletin kurumları fabrika çalıştırmasın, özelleştirme ve fabrikaların modernizasyonu şart fakat şeker pancarı kotaları serbest bırakılmalı ve nbş kotası kaldırılmalı ve hatta yasaklanmalı. Şeker üretimi özel sektöre devredilmeli ,  fiyat ve kota denetlenmeli. Özelleştirmeye karşı çıkılmadan gerekli yapıcı eleştiriler yapılmalı. Şeker pancarı üretimi yeniden teşvik kapsamına alınmalı ki , bir diğer yandan  yem küspesi ve fiyatları dengelenmeli.  Gıda sağlığı güvenli gıda denetimleri sağlanması oldukça önemli .

      Fabrikalar satılmasın demek, sadece kara düzenin devam etmesi ve gelişme olmasın mevcut devam etsin, devlet zarar da etse böyle olsun demek.  Devlet sadece denetim mekanizmasını elden bırakmadan özel sektöre devredilerek de   kurumlar çalıştırılabilir.  Denetim doğru yapıldığında ve hakkaniyetli herkese eşit şartlar sağlandığı sürece kurumlar ekonomiye sağlıklı bir şekilde kazandırılabilir.  Yıllarca devlet elinde olan fabrikaların nasıl hantal ve çalışamaz hale geldiğini makine ve ekipman yönünden modernizasyonun yapılamadığını ve git gide zarar veren bir hale geldiğini yıllarca gördük.  Verimli hale gelmesi için gereken adımlar oy korkusu ile atılamadığı için yıllarca bedel ödendi. 5 kişi ile yapılacak işlere 50 kişi çalıştırıldı. Hükümetin attığı özelleştirme adımlarında yapıcı eleştiri ile yanında durmak gerekiyor.  Söz konusu kurumların kapanmaması şartı ve sağlıklı kar edilebilir hale getirilmesi koşulları ile özelleştirilmesi gereklidir.       

 Mehmet EFE

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon