Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
Etiket İçeriklerindeki Tehlike
Ömre AYDIN

Etiket İçeriklerindeki Tehlike

Bu içerik 921 kez okundu.
Reklam

Çölyak hastalığı tedavisi için geliştirilmiş bir ilaç ya da aşı ne yazık ki henüz bulunmamaktadır. Buna karşın tedavisi olmayan bir hastalık değildir; gluten içerikli gıdaları ve ürünleri tüketmediğiniz yeni bir hayat tarzı belirlemek çölyak hastalığını tedavi etmek anlamına gelir. Glutenin yerini DOLDURABİLECEĞİ azda olsa farklı besinler bulunmakta. Daha önce varlığından dahi haberdar olmadığınız glutensiz un çeşitlerini, mısır, pirinç, patates nişastası, soya fasulyesi gibi besinleri, kuru bakliyatları glutensiz diyetinize dahil edebilirsiniz.

 

Alışveriş yaparken paketli gıdaların içeriklerini kontrol etmeli, unlu mamuller konusunda glutensiz ekmek, makarna gibi ürünlere yönelmelisiniz. Ayrıca diş macunu, şampuan gibi kişisel bakım ürünlerinde, çeşitli kozmetiklerde ve ilaçlarda da glutene rastlanabileceğini unutmamalı, aldığınız hemen her ürünün içeriğini okumalısınız. Daha basit anlatmak gerekirse ağızdan emilimi mümkün olan her ürünü, ister gıda, ister kişisel bakım ürünü olsun glutensiz şekilde tüketmelisiniz.

Yıllarca çölyaklı beslenmesinde besin içeriklerinde etiket düzenlemesi yapılması için bir çok çalışma sağladık bunların içersinde TBMM Meçlis çölyak komisyonu

13/6/2017 tarihinde başlayan çalışmalar 19/12/2017 tarihinde sonuçlandırılır olup bu komisyonda da etiket içerik düzenlemesinin zorunluluk getirerek sağlığımızı korunması ve ürünlerin içersinde gluten varsa gluten içerir gluten yoksa gluten içermez yazısıyla mutlaka belirtilerek çölyaklı bireylerin hayatlarını kolaylaştırıcı olması için komisyon çalışmalarında, ürün içeriğine gluten li yada glutensiz yazısının mutlaka belirtilmesi konusunda yazılı ve sözlü taleplerde bulunduk. Bu çalışmalar sonrası ürün içeriklerinde gluten içermez yazılarını yada gluten içerebilir yazılarını görünce sevindik ve gönül rahatlığıyla tüketmeye başladık fakat.

Uşak Çölyak derneği olarak ürünlerden sorumlu kişilerle yaptığım görüşmelerde çölyak ve glutensiz beslenmeye yönelik hiç bir bilgi sahibi olmayıp gluten içermez yazısının anbalaj içersinde ne ifade ettiğini bile bilmeyen kişilerle karşılaşmak sağlığımızla bilinçsizce oynandığını görünce çok büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzu anladım. İlimde olsun yada farklı İllerde,glutensiz yapılan ürün çalışmalarını desteklerim, fakat sadece ürününe dikkat çekmek adına bilinçsizce glutensizdir diye yazılan ürün içerikleri konusunda denetleme lerin artırılmasını istemeden gecemiyeceğim. Glutensiz ürünleri, her markette bulmak zor.  O kadar arzu edip sağlığımız için yiyemediğimiz ürünleri bilinçsiz üreticiler tarafından diyetimiz in bozulmasına, engel olunup lütfen gerekli mercileri sağlıgımızla oynayan kişilerin bir an önce denetlenmesini ve gluten hakkında, çölyak hakkında hiç bir bilğisi olmayan kişilerin etiket içeriğine glutensiz dir yazmasının önüne gecilmesini ve sağlığımızla oynanmasına engel olunmasını bu içerikleri analiz raporu doğrultusunda yapılmasını önemle vurgulamak isterim..

Uşak Çölyak Pku Elele Derneği başkanı

Ömre Aydın

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon