Kurban Bayramı Kutlamaları
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu ÖZ Hanedan Pide ve Kebap Salonu
UŞAK SERAMİK SAN. A.Ş.
 24 Haziran Seçim Sonuçlarından Anladıklarım
Avukat Ahmet Çoban

24 Haziran Seçim Sonuçlarından Anladıklarım

Bu içerik 1071 kez okundu.
Reklam

            Ülkemiz yeni bir seçim daha yaptı. Seçim sonuçları itibariyle memnun olanlar, olmayanlar yada stabil olanlar bulunmakta. Bence bu seçimleri  haziran 2015, kasım 2015 ve haziran 2018 seçim sonuçlarını birlikte değerlendirerek doğru sonuçlar elde edebiliriz.

            Haziran 2015 seçimlerinde AKP %41 ile 258 milletvekili, CHP %25 ile 132 millet vekili, MHP %16,3 ile 80 millet vekili, HDP  %13 ile 80 millet vekili çıkarmıştı. Bu sonuçlarla milletimiz hiç kimseye tek başına iktidar şansı tanımamıştı.

            Kasım 2015 seçimlerinde ise AKP %49,5 ile 317 millet vekili, CHP %25,3 ile 143 millet vekili, MHP %11,9 ile 40 millet vekili, HDP %10,9 ile 59 millet vekili çıkarmıştı. Bu sonuçlar ile AKP ülkeyi tek başına idare etme hakkı kazınmıştı.

            24 Haziran 2018 kesin olmayan seçim sonuçlarına göre AKP %42,5 ile  293 , CHP %22,7 ile 146, HDP %11,6 ile 67, MHP %11,1 ile 50 , İYİ parti %10,1 ile 44 sandalye ile mecliste temsil hakkı kazanmıştır.

            Kurulan ittifaklara göre Cumhur ittifakı  %53,6  Millet ittifakı ise %34 oy almıştır.

            Bu sonuçlara göre seçimin kazananları kim kaybedenleri kimdir.

            MHP partisi  7 haziran sonuçlarına göre kaybeden gözükse de parti içi tartışmalardan sonra  yeni kurulan İYİ parti  nedeniyle  %10 baraj altında kalacağı hatta %3 ler bandında oy alacağı iddiaları karşısında  bu seçimin 1. kazananıdır.

            İYİ parti ilk kez seçime girmiş seçim sürecin de  kendisini anlatma imkanı oluşmamış, kabul edilse de edilmese de ambargoya tabi tutulmuş bir parti olarak ilk seçimde %10 barajını aşarak rüştünü ispatlamış ve  seçimin 2. kazananı olmuştur.

            CHP aldığı %22,7 oy oranı ile hayal kırıklığı yaratmış ve seçimin 1. kaybedeni olmuştur.AKP meclise 1. Parti olarak girse de tek başına çoğunluğu sağlayamamış kasım 2015 seçimlerine göre %7 oy kaybına uğramıştır. Bence AKP bu seçimin 2. kaybedenlerindendir.

            Tartışmasız yeni seçim sisteminin kazanını Cumhurbaşkanı  sayın Recep Tayyip ERDOĞAN dır. Kendisi AKP nin de üstünde oy alarak %52,5 ile seçimi kazanmış ve  seçimin en büyük kazananı olmuştur. Muharrem İNCE de seçimi kaybetse de kazanan olmuştur. Aldığı %31 lere varan oy oranı partisine %9 oy farkı atmıştır. Bu sonuçlar ile CHP gelecekte yeni bir liderler savaşına gebedir.  Kemal Kılıçtaroğlu da bu seçimin tartışmasız kaybedenlerindendir.

            Seçim sonuçlarını iyi okumak lazımdır. Bu sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan a ülkeyi 5 yıl idare etme hakkı kazınmıştır. Yeni sistem gelmiş başkanlık sistemini tüm unsurlarıyla yürütmede etkili olacaktır. İktidar yeni dönemde bir çok sorunla boğuşacaktır. Dünya da baş döndürücü şekilde yaşanan değişimlere ayak uyduracak, ateş çemberi içinde bulunan ülkemizi yara almadan düzlüğe çıkarmaya çalışacaktır.

            Bu seçik sonuçlarının en iyi analizi Cumhurbaşkanının dün geceki açıklaması özetlemektedir. “Gerçek amacımıza ulaşamasak ta milletimiz yürütme ve yasama görevini bize vermiştir.” Her ne kadar sayın Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhuriyetinin 1. Başkanı olsa da gönlünden geçen mecliste de AKP olarak 300 millet vekilinin üzerinde bir sayı ile temsili kazanıp uyumlu bir çalışma yürütmekti. Bu durumda meclisin en kritik partisi MHP olmuştur. Buna göre acaba yakında AF mı çıkacak.                       

Ahmet ÇOBAN

Avukat Uzman Arabulucu

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın  Kokreçte Yenir
Banazda Kuzu Kokoreç Yalçın Kokreçte Yenir
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon
Tarihi Eser Kaçakçıları'na Uşak Jandarmasından Operasyon